Få styr på din sukkertrang

Flødeboller

Mit sukkermonster elsker flødeboller 🙂

Det virker som om, at ordene sukkertrang og sukkerafhængighed er på alles læber i øjeblikket. Måske fordi vi befinder os i december måned, hvor der er ekstra mange fristelser i form af juleslik, julebag, ris a la mande, æbleskiver, osv. Julen er hjerternes fest, men så sandelig også sukkerets. Min inspiration til dette indlæg kommer fra en artikel i Woman om at få et sundt forhold til sukker. Et forhold som er problematisk for mange af os og som jeg selv kæmper med.

Min hjerne er afhængig af sukker. Om det går under kategorien sukkerafhængighed ved jeg faktisk ikke, for sukkerafhængighed i min optik er mere fysisk, hvor man rent faktisk får abstinenser, når man ikke får sit sukker-fix. Og det er ikke tilfældet hos mig. Hvorom alting er, så forbinder jeg mange af de gode stunder fra barndommen med slik, kage og chips. F.eks. fik vi næsten altid kage til aftenskaffen og de gamle Dirch Passer film, som jeg yndede at se, blev altid akkompagneret af en pose chips og en hvidtøl (ja, jeg er helt tosset med hvidtøl 🙂 ). Vi kender vel alle til det med, at når vi skal hygge os, så skal vi have lidt lækkert at spise og vi finder også ofte “gode” undskyldninger for, hvorfor det er ok at spise chokolade lige netop i dag, for det har jo været en hård dag på jobbet.

Jeg skal ikke gøre mig hellig, for jeg har selv været virkelig slem til at retfærdiggøre, hvorfor jeg var i min gode ret til at spise en hel liter is. Men efter mange års dårlig samvittighed og selvpineri fik jeg nok! Jeg gik på en streng low carb kur og fravalgte alt mad, der indeholdte stivelse og sukker. Så ingen slik, kage, is, brød, ris, pasta, kartofler og rodfrugter til mig. Men selvom jeg tabte mig blev jeg virkelig træt af at skulle undvære så mange ting i min daglige kost. Da jeg i marts sidste år, lærte Anna og hendes kost- og træningsfilosofi at kende og begyndte jeg langsomt at introducere kulhydrater i min kost igen. Det var og er stadig ikke nemt, for efter at have undværet i så længe, er det som om min krop får sin egen vilje, når der kommer søde sager på bordet og jeg kan næsten ikke stoppe igen, når først jeg er gået i gang.

Jeg har derfor haft brug for nogle strategier, der kunne hjælpe mig til at undgå at overspise og undgå at spise uden egentlig at have lyst (for det sker da af og til 😉 ).

Du kan reducere dit sukkerindtag ved, at

  • stille de usunde sager, så du ikke kan se dem. Denne strategi bruger jeg ofte på kontoret og den virker fortræffelig. Jeg har faktisk fundet ud af, at jeg ofte slet ikke har lyst til søde sager, men når de står og stirrer på mig, er det svært at lade være.
  • beslutte på forhånd hvor mange stykker slik/kage du må få og hold dig til det. Jeg ved godt det er lettere sagt end gjort, men måske du kan overbevise dit indre sukkermonster om, at det er bedre at få lidt end slet ingenting 😉
  • aftale, at du sørger for desserten og laver din egen sund(ere) udgave. Så bidrager du både til middagen og kan nyde desserten med god samvittighed.

På kort sigt vil disse strategier forhåbentlig hjælpe dig med at få bedre styr på dit sukkerindtag, men i realiteten er de vel egentlig bare undvigelsesmanøvrer, fordi du ikke får taget fat der, hvor selve problem ligger. Man kan vel kalde strategierne for en slags symptombehandling og i stedet for bare at behandle symptomerne, bør du helt klart kigge nærmere på den bagvedliggende årsag til din sukkertrang. Nogen spiser f.eks. for at dæmpe følelsesmæssig stress og ubehag, mens andre spiser fordi deres appetitregulering ikke fungerer som den skal.

Efter mit low carb “eventyr” har min krop været lidt fucked up, men med hjælp fra Anna og hendes super team er jeg nu godt på vej til at få min krop tilbage i balance. Hvis du også gerne vil holde din sukkertrang i skak (uden at undertrykke den) og få en sund og stærk krop i balance, så får du her mine (eller rettere sagt Annas) 3 bedste råd:

  • Spis nok rigtig mad – protein, grønt, fedt og stivelse. Hvis du ikke får nok mad, er det nemmere at falde i. Men hvis du rent faktisk er mæt og tilfreds, så kan det være nemmere at sige nej tak.
  • Træn regelmæssigt og med høj intensitet. Øget muskelmasse = øget forbrænding – også når du ikke bevæger dig. Så glem alt om crosstraineren og få gang i styrketræningen. Så kan du også tillade dig at “nyde” lidt mere 😉
  • Sov! Få nok og ordentlig søvn. Søvn har mange gavnlige effekter og én af dem er bl.a. at kroppens mængde af stresshormonet kortisol reduceres. Kortisol er et hormon, som styrer vores appetit og indeholder blodet en stor mængde kortisol, bliver vi meget sultne og får lyst til at spise hvad som helst, og det gør, at vi hurtigt kommer til at indtage flere kalorier, end hvad vi egentlig har brug for. Læs mere om søvnens gavnlige effekter her.

Her får du altså en plan, der holder på den lange bane og ja, det kræver selvfølgelig en indsats fra din side, men det er helt sikkert det værd!

Har du lyst til at vide mere om Anna og hendes kost- og træningsprincipper, så kig forbi hendes hjemmeside www.annabogdanova.dk.

Jeg vil også meget gerne høre om, hvad gør du for at dæmpe dit indre sukkermonster. Så del gerne dine erfaringer i kommentarfeltet 🙂

 

 

 

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *