Tæller du kalorier?

Tæller du kalorier?

Kalorietælling er yt!

Jeg var til nogle venners bryllup i weekenden og under en svingom på dansegulvet med min kærestes kammerat, blev jeg spurgt om hvad det egentlig lige var for en ny “kur” jeg var startet op på. Han havde ikke lige fået læst mit indlæg om min første uge af “21 dage til sprød(ere) silhuet”, men hans nysgerrighed var alligevel blevet vakt.

Først måtte jeg jo pænt fortælle ham, at det ikke er en kur, men et intensivt kost- og træningsforløb. “Men tæller du så kalorier?”, spurgte han. Bestemt nej! Der er alt for mange som tror, at hvis man vil tabe sig, så skal man tælle kalorier og sørge for at forbrænde flere kalorier end man indtager. Men det er slet ikke så sort-hvid. Ja, du kan godt tabe dig ved at forbrænde mere end du spiser, men det er ikke et vægttab, der holder i længden. Hvorfor? Fordi hvis din krop er i langvarigt kalorieunderskud og hermed også energiunderskud, så vil den begynde at holde ekstra godt fast på fedtet og din forbrænding sættes på laveste blus. Din krop går altså i overlevelsesmode og det vil blive sværere og sværere for dig at holde vægten. Læs mere om hvorfor lav-kalorie kure er en dårlig idé her.

“21 dage til sprød(ere) silhuet” er udviklet af Anna Bogdanova og hendes tilgang til kost og træning handler ikke om at tælle kalorier eller bruge timer på at trampe afsted på en spinningcykel eller crosstrainer i det lokale fitnesscenter. Det handler om højintensiv styrketræning, der giver maksimal effekt med minimal indsats, masser af rigtig mad på de “rigtige” tidspunkter (der er også plads til udskejelser) og ordentlig restitution.

Den højintensive styrketræning består af træningspas (med kettlebells eller egen kropsvægt) af 10-20 minutters varighed. Træningen kan sagtens foregå hjemme i din egen stue og kræver ikke andet end et par kettlebells i forskellige størrelser. De fleste starter ud med 8 kg og 12 kg.

Rigtig mad er en kost der består af masser af protein fra kød, fisk og fjerkræ af ordentlig kvalitet (gerne 1 håndfuld protein til hvert måltid) og masser af varieret grønt (800-1000 g om dagen). Hurtige og raffinerede kulhydrater som f.eks. tørret frugt, juice, desserter og forarbejdede fødevarer (f.eks. pasta, hvidt brød, kiks, cornflakes, müslibarer) og stivelsesrige kulhydrater såsom kartofler, rodfrugter, quinoa og rugbrød kan du med fordel indtage efter træning for at få bedst mulig forbrænding og regulering af appetitten. Ved at time dine kulhydrater kan du faktisk få endnu større udbytte af din træning.

Den rigtige mad på det rigtige tidspunkt er også med til at sikre dig hurtigere restitution, mindre ømhed og masser af energi. Men restitution handler også om at sove nok og godt nok, give din krop tid til at restituere mellem dine træningspas (jeg træner som udgangspunkt max. 2 dage i streg) og tage en pause fra den hårde styrketræning en uges tid hver 6-8 uge (også kaldet deload). Du behøver ikke at droppe træningen helt under din deload, men hold dig til træning med lav intensitet som yoga eller roning/cykling, hvor du ikke anstrenger dig mere end, at du kan trække vejret roligt gennem næsen.

Alt dette virker måske meget mere overvældende og omfattende end bare at tælle kalorier, men det er til gengæld en fremgangsmåde, der uden madrestriktioner og militære træningsprogrammer kan hjælpe dig på vej til en stærkere, slankere og stressfri krop. Anna Bogdanovas bog “Skyhøj forbrænding” tager dig i hånden og lærer dig hvordan du kan træne og spise for at sikre maksimal forbrænding.

Læs mere om “Skyhøj forbrænding” og download 1. kapitel gratis her.

Hvad gør jeg så i stedet for at tælle kalorier?

  • Jeg træner kort men hårdt ca. 4 gange i ugen. Oftest om morgenen hjemme i stuen.
  • Jeg spiser masser af proteiner og grøntsager og sørger for at time mine kulhydrater ift. min træning.
  • Jeg holder deload ca. hver 6 uge, hvor jeg som regel holder helt fri fra træning eller dyrker yoga.
  • Jeg sørger for at gå i seng senest kl. 22.00 (så vidt det er muligt) og undgår at bruge min mobil eller se fjernsyn en halv times tid inden jeg skal sove.

Men vigtigst af alt…jeg lytter til min krop 🙂 Har den brug for mere mad, så spiser jeg mere mad og har den brug for mere hvile, så holder jeg en ekstra dag fri fra træning.

Jeg har fundet den “opskrift” på en sund og stærk krop, der virker for mig. Jeg har fået mere energi og overskud og nyder de korte men intense træningspas.

Har du mod på at prøve hvad en anderledes tilgang til kost og træning kan gøre for dig? Så tilmeld dig det næste forløb af “21 dage til sprød(ere) silhuet” med opstart d. 3. august 2015. Vil du gerne i gang med det samme, så køb eller lån bogen “Skyhøj forbrænding” (du kan downloade 1. kapitel gratis her) eller bliv medlem af Annas Baldebiks, en online træningsskole hvor du lærer at træne sikkert, smertefrit og effektivt på egen hånd og får støtte og sparring, så du kan holde motivationen og træningsgejsten høj året rundt. Som medlem af Annas Baldebiks får du også 1000 kr. i rabat, hvis du køber “21 dage til sprød(ere) silhuet”.

Og husk at du altid er velkommen til at kontakte mig hvis du har spørgsmål 🙂

No Responses

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *